torstai 9. helmikuuta 2012

Kasvava Maha

Tällä raskausviikolla...

31. raskausviikko
Sikiön paino: 1600 g
Koko pituus: 36 cm
SIKIÖ
"...Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät. Tutkijoiden mielestä älykkyys on lähtöisin tästä uloimmasta aivokerroksesta. Poimuttuneessa pintakerroksessa aivosolujen määrä maksimoituu, kun sen pinta-ala kasvaa. Sikiön aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia ja sikiö säätelee itse lämpötilaansa!
Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta säilyy pisimpään selässä ja olkapäillä. Sikiöllä on nyt kunnon hiukset päässä. Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja silottaa ihon. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä.
Sikiö liikkuu niin paljon kuin mahdollista rajoittuneessa tilassa. Se potkii jaloillaan ja jyskyttää käsillään. Jotkut sikiöt alkavat nyt kääntää itseään pää alaspäin. Tämän huomaat kun sikiö potkii ja jyskii palleaan ja kylkiluihin ja pää painuu kohti lantionpohjaa."

NAINEN31. raskausviikko
"...Oletkohan sinä yksi niistä, joihin äkkiä iskee aikapula? Niin paljon pitäisi tehdä ennen kuin vauva syntyy…
Hermosi voivat olla kireällä ja et ihan aina jaksa olla kärsivällinen kumppanisi kanssa. Ehtiikö tässä tehdä kaiken sen, mikä oli tarkoitus, ennen kuin lapsi syntyy? Yhtäkkiä täytyy ruveta siivoamaan kaappeja ja laatikoita, kellaria ja ullakkoa. Nauti energiasta ja touhua vapaasti, mutta muista, että päivä se on huomennakin.
Jos olet alkanut tuntea kipuja lantiossa, voi kiireinen päivä kostautua. Jos pystyt säännöstelemään energiaasi, pystyt ehkä nauttimaan siitä paremmin. Naiset, jotka ovat kokeneet lantion löystymisen, tietävät sen.
Joitakin vaivaavat myös suonikohjut. Suonikohjut ovat perinnöllisiä,mutta ne voivat ilmestyä myös raskausaikana, kun hormonit pehmentävät suonenseinämien läpät. Yritä olla seisomatta kerralla pitkää aikaa. Jos pystyt istumaan jalat vatsaa korkeammalla, on se hyväksi avuksi. Silloin veri virtaa helpommin takaisin sydämeen."

Teksti ja kuvat www.vau.fi

Ei kommentteja: